Így készül a könyv 2.

A tördelő szerepe és munkája

Azok körében, akik könyvkiadáson gondolkodnak, felmerülhet a kérdés, kire és mi mindenre lehet szükség, hogy a kéziratból egy minőségi, sokak által olvasott könyv készüljön el? Mi minden esetben, kipróbált, hozzáértő kollégákkal dolgozunk, hogy szerzőink is elégedettek legyenek. Előző bejegyzésünkben az irodalmi szerkesztő hozzáadott értékéről írtunk, most jöhet a tördelés.

Tördelőink közül felkértük Hantos Eszter Katalint, hogy foglalja össze, mi is a dolga a tördelőnek.

igy2.jpg

“A tördelő munkája

tördelésA tördelő akkor kapja kézhez az anyagot, mikor a szerkesztő már elkészült annak összeállításával (lásd: „A szerkesztői munka”). Átnézi, egyezteti a könyv tagolását, a formai követelményeket, kéréseket. A szerkesztővel vagy magával a szerzővel fixálja, mik az utóbbi elképzelései: ha ezek közül valamelyik nyomdai szempontból nem előnyös, vagy erősen ellenkezik a tördelés alapvető szabályaival, figyelmezteti a javaslatot tevő személyt, és más alternatívákat ajánl fel.

A tördelő dolga gondoskodni arról, hogy a könyv áttekinthető, kellemes, „olvasóbarát” legyen. Ennek érdekében az anyag stílusát és témáját figyelembe véve javaslatokat tesz a betűtípusra és –méretre, a színekre, árnyalatokra, különböző dizájnelemekre. A végső formát egy-egy mintaoldal bemutatásával véglegesíti a szerzővel és a szerkesztővel, majd elkezdi a teljes anyag tördelését. Feladata ügyelni arra is, hogy az esetleges illusztrációkat esztétikusan és megfelelő helyre helyezze el. Az áttekinthetőség érdekében fejléccel láthatja el az oldalakat, kialakíthatja a különféle szintű címekhez és alcímekhez tartozó kiemeléseket. Megszerkeszti a tartalomjegyzéket, összeállítja az impresszumot és persze egyéb oldalakat is, ha a szerző vagy a szerkesztő olyanokat is be kíván szúrni a könyvbe – például köszönetnyilvánítást, idézetet és bármit, ami számára, számukra fontos.

Végül az anyagot elküldi korrektúrára. A korrektor visszaküldi a javított anyagot, vagy digitális formátumban, például megjegyzésekkel ellátott pdf-ben, vagy a hagyományos, nyomtatott formában, korrektúrajelekkel ellátva. A tördelő kijavítja a hibákat, majd visszaküldi még egy kör korrektúrára. Amikor minden hiba kijavításra került, és minden illetékes szerint késznek tekinthető az anyag, mehet a nyomdába.

A könyv szívügy. Lényeges úgy kialakítani, hogy ha a szerző a kezébe veszi a frissen nyomtatott példányt, azt érezze, a könyv az övé, a szó nemes értelmében.