Könyvet mindenkinek - Nekem, Neked és neki is

2021\05\17

“Önfeledten lubickolt a lelkem ebben a világban…”

Klaudia könyvajánlója

oaktuck_clothing.png

Krencz Nóra Megszámlálhatatlan című fantasy trilógiájáról született egy igazán stílusos ajánló Klaudia jóvoltából, aki a HazaÍrók Facebook csoportot képviseli. Nagyon szépen köszönjük a lelkes támogatást! 

"(...)önfeledten lubickolt a lelkem ebben a világban, iszonyat jól esett “itt lenni”, hisz nekem ez a zsáner a kedvencem (középkori fantasy), és Nóri eszméletlen jót alkotott, szóval “kiélhettem” magamat, s mindemellett igen jó újdonságokkal bővült a fantasy műfajom fantasztikus teremtményfelhozatala.(...)

A karaktereken és a világon túl, ami igazán tetszett, hogy a rengeteg történés/cselekmény és az ezek alapjául szolgáló okok-okozatok mind-mind ésszerűen, logikusan kapcsolódnak, és épülnek egymásra.(...)

Voltak már olyan könyvek a kezemben, amik után azt gondoltam, hogy a magyar kortárs szerzők nehezen fogják azt a szintet megütni, és már nem igen fogtok tudni újat mutatni. De folyamatosan lenyűgöznek! Erre Nóri trilógiája épp a legjobb példa.

Jelentem, a “Megszámlálhatatlan” trilógiával is egy olyan történetet kaptunk, mi, “szegény” magyarok, amiért a külföldiek nagyon is irigykedhet(né)nek ránk!"

A teljes ajánló itt olvasható!

vélemény olvasás könyv miegymás kortárs fantasy könyvkritika könyvajánló író romantikus romantika magyar irodalom jó könyv szórakoztató irodalom könyvsorozat mit olvassak könyvértékelés erős nők Krencz Nóra imádom a könyveket konyvmogul.hu 1000 könyv olvastam elmondom könyves érzékelések találj nekem könyvet mogul kiadó kortárs szerző

2021\03\30

Könyvajánló - Mason Murray: Visszatérő végzet (könyv)

Könyvelvonó bloggerének véleménye

 Újabb Könyvelvonó véleményt hoztunk el nektek, mely Mason Murray: Visszatérő végzet című könyvéről íródott.

Kaptam már jónéhány kellemesen pozitív visszajelzést, olvasói véleményt a könyveimről, de ez szerintem mindent visz!

Egy olyan könyves blogger méltató szavait olvashatjátok a cikkben, aki bizony komoly referenciákkal rendelkezik, és ha neki ilyen jó véleménye van a könyvemről, akkor tényleg semmi okom a kételkedésre.

A jelek szerint tényleg olyat sikerült alkotnom, amely felejthetetlen élményekkel ajándékozza meg az olvasókat.

Most boldog vagyok! Meg is van rá az okom, mivel pontosan az történt, amiért írok. Szórakoztattam és elgondolkodtattam!

Meleg szívvel ajánlom nektek, hogy olvassátok el az értékelést!

Ide kattints, és olvasd el mit írt NiKy!

9786158027281.jpg

Szeretnéd Te is elolvasni? Beszerezheted a könyvet kétféle borítóval - fehér és fekete -, valamint e-könyvben is.

vélemény olvasás könyvajánló jó könyv szórakoztató irodalom mit olvassak könyvértékelés magyarszerző olvastam elmondom kortárs szerző

2021\03\29

Heti könyvajánlónk - 13. hét

Szemezgettünk a shop.konyvmogul.hu webáruházból

Könyvajánlónk a 13. hétre

1_5.png Robin O'Wrightly: Erelem (esztelen szerelem) 1.

 A jóképű, de kissé paranoiás, rovott múltú adóhivatalnok beleszeret a nem csak kívül szőke, feketegazdaságban dolgozó, vérnaiv hosztesszbe. „Ez valami vicc?!” …Az! Ez a narrációs szatíra nem egy szerelmesregény paródiája, hanem az összesé. De van mondanivalója is: nem csak mínusz centikben mérhető a legmélyebb kapcsolat férfi és nő közt. Még ha ehhez az őrület határát is kell súrolni a túloldalról… Illusztrált kiadás.

A jóképű, de kissé paranoiás, rovott múltú adóhivatalnok beleszeret a nem csak kívül szőke, feketegazdaságban dolgozó, vérnaiv hosztesszbe. „Ez valami vicc?!” …Az! Ráadásul sokan mások is eszetlenkednek a történetben: a szőke nő lázadó álleszbi tini húga, aki egy meleg srácba szerelmes, vagy a debil munkatárs, aki agyonszekálja azt, aki tetszik neki, meg azt is, aki nem.

A szerző első kötete, az Erelem (eszetlen szerelem) nem egy szerelmesregény paródiája, hanem az összesé. 

De hogy ne csupán öncélú poénkodás legyen, természetesen van mondanivalója is: nem csak mínusz centikben mérhető a legmélyebb kapcsolat férfi és nő közt. Még ha ehhez az őrület határát is kell súrolni a túloldalról… 

A könyvben szereplőkkel való bármely hasonlóság csak egy véletlen spamgenerátor műve.

 Gregus Gábor: Megjelöltek2_5.png

A szürke város szélén egy titokzatos társaság gyűlik össze minden évben, hogy tagjai megmérkőzzenek egymással, életre-halálra. Miért teszik ezt? Miért pont ők? Mitől mások, mint a hétköznapi emberek?

Gregus Gábor legújabb könyvéből megtudhatjuk.

Egy fiatal férfi is e közösség tagja. Rég leszámolt már minden illúzióval, és feladta reményét, hogy valaha normális életet élhet. A bosszú hajtja csupán. Egészen addig, amíg meg nem pillant egy lila hajú lányt társai között. Talán ő jelentheti számára a menekvést kiüresedett életéből. De az ősi ceremóniák szerint működő gyülekezetet nem olyan egyszerű otthagyni.

Egy történet barátságról, szerelemről, gyűlöletről, bosszúról, párbajokról, és az élet értelméről. A titokzatos erővel megáldott, vagy épp megvert alakok, mindannyian keresnek valamit, ami számít. Éppen úgy, mint az átlagos emberek. Vannak köztük jók és rosszak, illetve olyan is akad, aki a világ végét hozhatja el az ezeréves energiával.

 

3_4.png

L.J. Wesley: Brooke - A testem a börtönöm

Egy baleset, ami mindent megváltoztat. Kóma. Polgárpukkasztó múlt. Te vajon elítéled, vagy megítéled Brooke eddigi életét? Drukkolsz neki, vagy szánod őt? Olvasd el L.J. Wesley könyvét, melyben egy új zsánerbe - a naplóregények világába - kalandozik veled.

Brooke emlékek nélkül a saját testének börtönébe kerül. A kezelések hatására lassan visszatérő emlékei meggyötrik a lelkét.

Vajon miként viseli ezt az időszakot? Ugyanaz az ember lesz, aki volt? Van még bármiféle jövő Brooke számára?

4_4.png

Emy Dust: Összetört jövő - Megtalállak

Egy férfi küzdelme a szerelemért! Küzdelem, hogy megtalálja önmagát!

Sam Davis egy magabiztos sikeres üzletember, megtalálta a szerelmet egy fiatal lány személyében, az élete tökéletesnek mondható. De egy váratlan balesetnek köszönhetően elveszíti emlékeit és a múltba zuhan vissza, ahol régi szerelme csúnyán átverte őt.

Amanda Cole ezt ki is használja. Mindent megtesz, hogy Sam emlékeiben a lány végleg eltűnjön. Sikerül visszatalálnia önmaghoz és az igaz szerelméhez, aki végig ott van mellette, csak ő nem tud róla? Vagy örökre hazugságban marad azzal, aki önző módon magának akarja őt?

5_4.pngRipszám Alexandra: Trauma 2. - Egy házasság tragédiája

Ha elnyerte tetszésedet az első kötet, a Trauma - Egy család tragédiája, a folytatást se hagyd ki! Ez a könyv kirángatni téged a mindennapokból, és egy újabb életszagú történettel bilincseli le a figyelmedet.

Az első könyvben együtt izgulhattunk Jonathan és Nina életéért, sorsuk alakulásáért. Néhány évvel az első kötet történéseit követően betekintést nyerhetünk Nina és Adam kapcsolatának alakulásába. Figyelemmel kísérhetjük kapcsolatuk szárnyalását és mélyrepülését egyaránt. Betekintést nyerhetünk problémáik mivoltába, és azok megoldási kísérleteibe is. Mélyebb, érzelmesebb a történet, de ha akcióra vágysz, akkor sem kell csalódnod, izgalmak leselkednek Rád a könyv hasábjairól.

 

6_4.png

Renáta W. Müller: TestVér 1.

„Egyszer olvastam egy idézetet: A sors gondoskodik róla, hogy ki lépjen az életedbe, te pedig eldöntheted, hogy ki maradjon… Baromság! Én határozottan úgy érzem, hogy velem a végzet gonosz játékot űz, gyerekkorom óta. Amikor a Hailey ikrek berobbantak az életembe, fenekestül felforgatták azt, az egekbe emeltek, hogy aztán a szakadék legmélyére taszítsanak.

River imádnivaló, szexi antropológus, született sármőr, míg Jamie, aspergeres komputerzseni, közösségbe beilleszkedni képtelen különc. Nincs még két annyira különböző ember, mint ez a két férfi, mégis ők a végzetem. A mámor és a reményvesztettség, a boldogság és bánat forrásai egyben. 

Hannah Logan vagyok. A lány, aki kétszer szeretett életében, és aki egy feloldhatatlannak látszó dilemma előtt áll.”

7_4.png M. Baranyai Anikó: 399+ napnyi sziporka

Íróként keltsd életre a közösségi média platformjaid - "A Facebook és az Instagram napjainkban a két leggyakrabban és legaktívabban használt közösségi platform Magyarországon. Napról-napra egyre nagyobb teret nyernek maguknak, ahol íróként – mondhatni – kötelező jelen lenni. Így neked is!"

KÖZÖSSÉGI MÉDIA - 399+ használható bejegyzésötlet, és hasznos tanácsok a posztoláshoz íróknak.

"Használni kell, ez nem vitaalap. Sikeresen használni viszont kevesen tudják. Szeretném, ha Te egy lennél közülük. Általuk is találjanak rád az olvasóid."

"Talán a legnehezebb minden nap valamivel előrukkolni, a követőid figyelmét fenntartani és ott tartani őket az oldaladon/profilodon. Ezzel jómagam is szembesültem. Több évnyi kreatív ötleteléssel a hátam mögött ideje a megszerezett ismereteimet átadnom."

"Úgy forgasd ezen oldalakat, mintha egy többféleképpen kirakható puzzle lenne. Én most az egyik „kirakott” verziót adom át, amit Te tetszőlegesen variálhatsz, attól függően, hogy mi ihlet meg és mivel tudsz gördülékenyebben haladni."

 

További könyvérdekességeket is találhattok a shop.konyvmogul.hu webáruházában.

olvasás könyv miegymás kortárs könyvajánló magyar irodalom jó könyv szórakoztató irodalom mit olvassak könyvmogul Beszéljünk róla

2021\03\28

KönyvFiesta - nyáriindító online könyvvásár

KÖNYVFIESTA - 2021. június 1-14. között az „Imádom a könyveket” Irodalmi Közösség (IK) és a shop.konyvmogul.hu webáruház csapata online könyvvásárt szervez a Facebookon, amihez bárki csatlakozhat.

konyvfieszta_1.png

Baranyai Anikó, az IK csoport alapítója elmondta, hogy ahogy eddig minden évben, most is nagyon nagy jelentősége lenne a könyves rendezvényeknek, mind az olvasók, mind a könyvkiadók, a könyvszakma számára. Bár kiemelten Budapesten van nagy hagyománya ennek, számos településen megrendezésre szoktak kerülni hasonló rendezvények. Az elmúlt év ellehetetlenítette mind a Könyvfesztivál, mind a Könyvhét tényleges megvalósítását, minden szereplő "beszorult" az online térbe. Idén, akárcsak tavaly, a bizonytalanság, a pandémia újfent korlátokat szabott a lehetőségeknek. A tavaszra tervezett fesztivál áthelyezésre került novemberre, míg a júniusi Könyvhét... Hát, egyre kisebb a valószínűsége, hogy a kijelölt időpontban megrendezésre fog kerülni. De ne veszítsük el a reményt.

A járványhelyzetre való tekintettel a KönyvFiesta szervezői úgy határoztak, hogy a kortárs magyar írók nem maradhatnak láthatatlanul idén sem. Számukra elengedhetetlen, hogy teret kapjanak a már megjelent és hamarosan megjelenő könyveik bemutatására, ezért online tartanak egy könyves eseményt, melynek hírfalát a kortárs hazai szerzők, könyves bloggerek, a hazai kiadók és könyves webáruházák számára a szervezők rendelkezésükre bocsátják, hogy oda szabadon posztoljanak, és az érdeklődőket elhalmozhassák könyves tartalmakkal.

Fontos kiemelni, hogy bárki készíthet irodalomhoz, könyvekhez köthető bejegyzéseket. A Facebook esemény oldalán a „beszélgetés” fülre kattintva bárki megtekintheti a már megosztásra került tartalmakat és érdeklődőként mi is ajánlhatjuk saját, vagy kedvencünk könyvét. Megkötés nincs, bármely szerző, blogger, kiadó és könyves webáruház csatlakozhat, és posztolhat az esemény hírfalára.

Fontos megjegyezni azt is, hogy nemcsak az esemény időtartama alatt lehet ajánlani könyveket, szerzőket a bejegyzésekben, hanem a kijelölt dátum ELŐTT és UTÁNA is.

A hat éve alakult „Imádom a könyveket” Facebook oldalnak megközelítőleg tízezer kedvelője van, az ugyanilyen névre keresztelt csoportban pedig mintegy 17,6 ezer aktív tag van jelen. „Egyre több író, olvasó és kiadó csatlakozik hozzánk, ahol jobbnál jobb könyveket ajánlanak, és olvasási, könyves élményeket osztanak meg egymással. Úgy gondoljuk, hogy ez a szám csak emelkedni fog a jövőben, ezért fontosnak tartjuk, hogy tevékenységünkkel egyre szélesbb körben, folyamatosan bövülő szolgáltatásokkal segítsük a szakmát és az olvasóknak sokféleképpen kedvezhessünk.” – tette hozzá Anikó.

- - - - -

Ne feledkezzünk meg az idén is kiosztásra kerülő Dugonics András Irodalmi Díjról sem, melynek jelölési időszaka egészen 2021. június 30-ig tart még. A bit.ly/DAIDjeloles2021 linkre kattintva mindenki leadhatja 23 irodalmi kategóriában a jelölését kortárs magyar szerzőkre.

daid2021_1.png
A KönyvFiesta szervezői bíznak benne, hogy sokan csatlakoznak eseményükhöz, és együtt színesebbé tehetik a hazai irodalmi életet.
Írta: Nyíri Abigél 

könyvhét online miegymás könyvfesztivál magyar irodalom könyvvásár szórakoztató irodalom imádom a könyveket irodalmi közösség Beszéljünk róla könyvfiesta

2021\03\15

Heti könyvajánlónk - 11. hét

Szemezgettünk a shop.konyvmogul.hu webáruházból

Könyvajánlónk a 11. hétre

 

1_4.pngLeda D'Rasi: Végzet

Végzet a világot járja. Végzet igazságot szolgáltat. Végzet nagyon, de nagyon elbánik azzal, aki rászolgált.

Warrick Johnson nagybetűs rosszfiú: hivatásszerűen hazudik, csal, károsít meg másokat. Ez a munkája, napjai sikerét a másoktól kicsalt bankók száma határozza meg. Számára semmi sem szent, nincsenek álmatlan éjszakái, nincs lelkiismerete. Van viszont egy szép hosszú bűnlajstroma, ami felkelti Végzet figyelmét.

Nina Andrews jó ember.  Az a típus, akit a Warrick-félék imádnak: kedves, segítőkész, naiv és egy balek. Tehát épp olyan, akit a világon a legkönnyebb becsapni.

Egy napon, a három szereplő élete összefonódik, a történet végére pedig mindenki számára egyértelművé válik a láthatatlan igazságszolgáltatás alapszabálya: Ha rossz ember vagy, ne bízd el magad! Mert menekülhetsz, de ugyan minek? Végzet végül úgyis megtalál téged!

És mi történik, amikor Végzet nem csak megtalálja célpontját, de még piszkosul dühös is rá? A válasz egyszerű: csúnya dolgok…

 

Krencz Nóra: A Hordozó (Megszámlálhatatlan 1.)2_4.png

2. bővített kiadás - A hordozó a Megszámlálhatatlan trilógia első kötete, amely egy újszerű fantáziavilágot mutat be. A főszereplő, Fabyen megláncolva éled fel börtönében egy nem mindennapi alak társaságában. Hamar ráébred, hogy rabtársa különleges képességekkel rendelkezik, mivel igencsak rendhagyó módszerekkel szabadítja ki őt. A küzdelem után együtt menekülnek el fogva tartóik elől. Megmentője arcát mindvégig csuklya és fekete kendő takarja, ráadásul felelni sem hajlandó a kíváncsi férfi kérdéseire.

Ki lehet ez a furcsa ismeretlen? Honnan származnak bizarr adottságai és miért üldözik őt? Fabyen nem nyugszik, amíg meg nem kapja a válaszokat.

Te mit tennél, ha minden, ami az életedet jelentette,minden, amit a magadénak tudtál, egyik pillanatról a másikra megsemmisülne, s ebben a szorult helyzetben belebotlanál valaki felfoghatatlanul különlegesbe, aki új értelmet adhat az életednek? Újra felépítenéd a régit, vagy követnéd őt az ismeretlenbe? Belevágnál olyasmibe, amit nem értesz?

Fabyent nem rettenti el a természetfeletti…

 

3_3.pngMason Murray: Idegenek közöttünk (Meghökkentő mesék 1.)

Szórakoztató, meglepő véget érő rövid történetek a legkülönfélébb zsánerekből. Ha egyszerre csak kevés időd van olvasni, de azt a legtartalmasabban akarod eltölteni, akkor ez a válogatás a te kiadványod.

Misztikum, sci-fi, humor, krimi és kaland egy helyen.

A 90-es években hosszú éveken át futott egy sorozat egy szórakoztató hetilapban. A rövid, csattanós végű novellák változatos témákban szórakoztatták az olvasókat hosszú időn át. Ezen novellák legjavából, illetve az azóta született írásokból készül egy kiadvány sorozat, amelynek ez az első darabja. Mindenki megtalálja benne a kedvencét, hiszen ezek a meglepő sztorik sok zsánert ölelnek fel. Van köztük, krimi, misztikus történet, sci-fi, paródia és még sok minden más.

Katie Drift: A kínzó4_3.png

Egy gyilkosságsorozat története - Krimi, románc, bunyó, humor és némi irónia. Ez a Kínzó. A történet hősnője Liz, kriminál pszichológus. A rendőrség kötelékében üldözi a rémet, David Porter hadnagy társaként. A történet párhuzamos szálon futó cselekményeket ölel át: Az egyik vonalon olvashatjuk Liz történetet, a következőn Davidét, és a Kínzó históriáját. Hol csupán két, hol mind a három összefut, egymásba fonódva halad tovább, hogy majd ismét külön váljon, és önálló történetként folytatódjon. Vajon eredményes lesz a nyomozás? 

Elizabeth Smith kriminálpszichológus, aki mindig arra vágyott, hogy szakmájában dolgozhasson. David Porter hadnagy gyilkossági nyomozó a rendőrség kiemelt csoportjánál. Bár kezdetben nem ismerik egymást, életük mégis összefonódik egy sorozatgyilkossági ügy kapcsán.

Liz nem csupán életben maradt szemtanúja egy támadásnak, kiváló szakértelmének köszönhetően a nyomozó társa lesz. Kettőjük feladata a város fiatal nőit gyilkoló őrült megfékezése, akár az életük árán is. Az együtt töltött hónapok során Liz betekintést kap a rendőrség életébe, David a lány által más szemszögből is megtanulja látni az életet. Kéz a kézben veszik fel a harcot a bűn ellen.

Harcuk sokrétű, olykor szövevényes, és csak rajtuk múlik, sikerrel veszik e az akadályokat. Vajon sikerül e nekik megfékezni a normális hétköznapokban sikeres férfiként élő gyilkost? Meddig tartja rettegésben a várost, útját fiatal női áldozatokkal kikövezve? Sikerül e Liznek bele látni a férfi elméjébe és egy lépessel megelőzni őt? Mennyire befolyásolják a hadnagy ösztöneit a lány iránt fellángoló érzelmei?

Mindezekre a kérdésekre ad választ ez az izgalmakban bővelkedő regény egy csipetnyi humorral, egy morzsányi érzelemmel fűszerezve.

5_3.pngRobin O'Wrightly: Emlékkönny - Egy igenzet története

„Egy csodálatos, szívig hatoló szerelmi történet. Egy döntés, ami megváltoztatja az egész életed.” - Papírra vetett gondolataim blog

Az első világháború vége után két évvel, a gyűlölet és félelem káoszában szerelem bontakozik ki egy fiatal francia katona és egy falusi magyar leány között…

Van-e közös jövőjük a trianoni békeszerződés árnyékában, vagy elsöpri őket a történelem vihara? Vajon összehozható-e újra a viharvert, csonka család, és a szerelem legyőz-e mindent? 1920-tól napjainkig száz év pereg le, amelyben egy megrendítő családi legendárium tárul fel valós eseményeken alapuló, de mégis meseszerű formában.

„Száz év? Vagány!” A Trianon Éve centenárium alkalmából bővített és újra kiadott regényben a Kárpát-medencétől az Alpok nyugati lábáig utazhatunk, a szerző illusztrációival pedig közelebb kerülhetünk rég elvesztett szeretteink tisztára mosott emlékéhez. „Igen! Nekem kellett tudni az igazságot. Vagy legalábbis a felét. Csak arra nem számítottam, hogy a durvábbik fele az igaz.”

E-könyvben már elérhető.

6_3.pngJanikovszky Éva: Naplóm 1938-1944

Ez a gyerekkori és fiatalkori napló, amelyet Janikovszky Éva tizenkét és tizennyolc éves kora között vezetett, az idei év egyik irodalmi szenzációja.

A korabeli naplóbejegyzésekből kibomlik egy különlegesen érzékeny lány története, aki a világháború éveiben lett felnőtt, ebben az időszakban volt először igazán szerelmes, és miközben életre szóló barátságokat kötött, szembesült a vészkorszak legdurvább intézkedéseivel, amelyek a családját is érintették.

7_3.pngRenáta W. Müller: A Védelmező

Renáta W. Müller Védelmező című regénye méltó folytatása lesz az írónő már megjelent könyveinek (TestVér és Függőségben könyvsorozat). Akik már ismerik írói munkásságát, azok rajongása tovább fokozódhat, akik ezzel a könyvvel kezdenek, készüljenek fel arra, hogy új kedvenc szerzőjükre bukkannak...

Maffiaregény - romantika - izgalom - mi kellhet még?

Egy régi mondás szerint senki sem választhatja meg a családját. Raven Bertone sem tehetett róla, hogy az Egyesült Államok keleti partjának legbefolyásosabb maffia dinasztiájába született. Amikor egy rivális család bosszúszomjas tagjai az életére törnek, azt is meg kell tanulnia, hogy a szülők és nagyszülők hibáiért gyakran a gyerekek fizetik meg az árat...

Raven egy dologra megesküszik magában: soha, de soha nem kezd olyan férfival, akinek a leghalványabb köze is van az alvilághoz. Francba a sármos, szexi rosszfiúkkal. Éljenek a szende, szolid könyvmolyok!

De a fogadalmak azért vannak, hogy megszegjük őket, így amikor a lány életébe erotikus forgószélként berobban az egyetem sármos drogkereskedője, Rafe Harlan, Raven megadja magát a kísértésnek. A férfi nem csak a bizalmát, a szívét is elnyeri, majd mikor azt apró darabokra töri, szétválnak útjaik. De nem örökre…

Évekkel később, amikor a maffia újra Raven életére tör, és menekülnie kell, a sors fintora, hogy pont annak a kezébe kerül a biztonsága, aki egyszer már darabokra morzsolta a szívét, és a sárba taposta a bizalmát.

 

További könyvérdekességeket is találhattok a shop.konyvmogul.hu webáruházában.

olvasás könyv miegymás kortárs könyvajánló író magyar irodalom jó könyv szórakoztató irodalom mit olvassak magyarszerző könyves érzékelések kortárs szerző Beszéljünk róla

2021\03\13

"Már el is felejtettem, mennyire csodálatos vagy!"

Elmélkedés A szolgálólány meséjéről

Margaret Atwood disztópiája - véleményem szerint - az első igazán zseniálisan felépített elképzelt jövőt felvázoló történet. Ez nem egy tiniregény. A cselekménye nem arra koncentrál, hogy a főszereplő szerelembe essen, és - habár összeomlik a világ, de azért - minden happy. Ez bizony olyan hangulatot teremet, hogy elhiszed: simán valósággá válhat.

_krencznora.jpg

A regényből a MGM Stúdió gyártott adaptációt, amelynek épp a negyedik évadára várnak a rajongók. Három nap alatt eljutottam a második évad feléhez, amikor megfogalmazódott bennem, hogy írni akarok róla. Nem csak azért, amilyen hatással van rám, hanem a megjelenés előtt álló könyvem, a Szilánk miatt is éppen aktuális a téma.

A regény sokáig várakozott az olvasási listámon, de csak nemrég került sorra. Még mindenképpen azelőtt szerettem volna megismerni, hogy elkezdeném nézni a sorozatot, nehogy előre lelőjem magamnak a poénokat.

Hm, poén… Elárulom: egy sincs benne. Se a könyvben, sem az azt hűen követő sorozatban. Nyomasztó közegbe ránt, s könyörtelenül adja a tudtunkra, a valóságban nem is állunk annyira távol tőle. Talán valóban elég egy óvatlan pillanat, amikor a nő félrenéz, és már kattan is a bilincs a csuklóján. Az oly nehezen szerzett, s még mindig több sebből vérző egyenjogúságot egy szempillantás alatt eltörölhetik.

covers_573007.jpg

A cselekményt Fredé, a szolgálólány szemén keresztül követhetjük. Az ő belső monológján át ismerhetjük meg Gileádot, egy egészen fiatal államot, egy csoportosulást, melynek tagjai arra tették fel életüket, hogy megmentsék az emberiséget. Az ő szemszögükből valóban ezt is teszik. Már oly mértékű a terméketlenség, hogy gyakorlatilag alig maradt nő, aki képes kihordani egy egészséges, élő gyermeket. Összegyűjtik hát, és rabszolgasorba állítják őket, hogy az állam vezetőinek, a parancsnokoknak és meddő feleségeik számára utódot szüljenek. Mindössze ennyi a dolguk. Semmi más.

Nincs munkájuk, nincs saját tulajdonuk, nincs szavuk. Elszakították tőlük a gyermeküket, megölték a férjüket és más hozzátartozóikat. Megfosztották őket még a nevüktől is. Kínzással, terrorral kényszerítik mindannyiukat egy abszurd szerepbe. Minden eszközzel mossák az agyukat, a manipulációt magasfokon működtetik, hogy elhiggyék: ennyi a rendeltetésük, s feladatukat maga az Isten mérte rájuk. A hatalom fenntartja köztük a bizalmatlanságot, nem hagyja őket barátkozni, sőt egymás besúgóivá teszi a szolgálólányokat, hogy ne legyen lázadás. Ha valakit szabályszegésen kapnak, fájdalmasan megkeserüli. Nincs kegyelem, és csakis veszteségek árán van második esély. A szemük, az ujjaik, vagy a kezük nélkül még szülhetnek. Más nem is számít.

Az egész rendszer félelmen alapul, s a működtetői megszállottan hisznek benne, hogy helyesen cselekszenek.

Felmerül a kérdés: mi is erre tartunk?

Mit kéne tennünk, hogy ne legyenek a nők ennyire sebezhetők? Hogyan tudnánk megértetni a világgal, hogy nem csupán oldalbordák, két lábon járó anyaméhek vagyunk?

pexels-michaela-markovi_ova-1625097.jpg

A termékenységünk csupán lehetőség. Eldönthetjük, élünk-e vele. Mert az rendben van, hogy genetikailag képesek vagyunk gyermekkel megajándékozni a Földet, de a túlnépesedés a bizonyíték arra, hogy korántsem mindenkinek kötelessége ezt megtenni.

Gyengébbnek tartott nemünk okán kiszolgáltatottabbak vagyunk. Könnyedén mozgathatják sorsunk fonalát a férfiak, akik erre a Biblia nyomán feljogosítva érzik magukat. Csakhogy Isten nem adott volna értelmet a nőnek, ha nem gyönyörködne benne is. Nem járhattak volna be sikeres és mély nyomot hagyó életutat királynők, doktornők, tanárnők, ügyvédnők, vagy akár színésznők, írónők… stb. A történelem során sokáig azt hitték, képességeink korlátozottabbak, s bőven elegendő azt a keveset a családi tűzhely mellett alkalmazni.

De vajon miért pont Pallasz Athéné a bölcsesség istennője a görög mitológiában? Akkor miért nem egy izmos és tekintélyt parancsoló férfialak? Miért egy „gyenge” nő?

Meglehet, azért, mert a nők intenzívebben megélik az érzelmeiket. Az igazi bölcsességhez pedig szívből jövő szenvedély is kell, nem csupán hideg fej, józan ész, és szabad gondolkodás.

Maga a film is rámutat, mennyire fontos és szerves része a világnak egy nő, a tehetsége és mindennemű képességei szempontjából. A dolog érdekessége, hogy mindezt épp az elvakult, felsőbbrendű oldalon teszi. Megismerjük ugyanis Fredé környezetében élő személyek, így a parancsnok feleségének, Serenának múltját is, a Gileád előtti időket, amikor szabadelvű írónőként próbálgatta a szárnyait. Később alaposan kivette a részét az államalapításból, a törvényhozásból, kitartó társa volt férjének a terv megvalósításában, mégis évekkel később ő is elveszíti szuverenitásának zömét, hiába van jobb és valamivel biztonságosabb helyzetben, mint a szolgálólányok.

Ő is csak nő. Ő is csak egy eleme a gyerekgyártó gépezetnek, amiben mindig mindennek a helyén kell lennie, hogy fenntartható legyen a rendszer abszurditása.

Ám egy jelentős esemény során, amikor külföldieket lát vendégül a közösségük, Serena mond üdvözlő beszédet a vacsorán. Már az első szavából kitűnik, mennyire karizmatikus, okos szónok. Azonnal magára vonja a figyelmet, és fenn is tartja. Egész lényét kegyetlen küldetésükbe vetett mély hit járja át, mégis bizonyítja, hogy ő igenis sokkal több szellemileg, mint egy csatasorba állított droid.

Élénken megmaradt az emlékezetemben a jelenet, amikor a vacsora után Fred Waterford parancsnok, azt mondja feleségének:

„Már el is felejtettem, mennyire csodálatos vagy!”

Társa intellektualitása felkorbácsolja benne a hosszú ideje nyugvó nemi vágyát, s a jelenet végül az ágyban ér véget.

Tanulságosnak találom ezt a mozzanatot. Számomra is vonzó, ha egy férfi tájékozott és jó társalgópartner. Fordítva miért ne lenne igaz? A kémiának nem csupán testileg kell működnie, de szellemileg is. A nő és a férfi együtt alkotnak egy nagy mechanizmust, egy nagy gépezetet. Ha az egyiktől elvesszük azt, ami önmagává teszi, a másikat is megfosztjuk attól, amit szeret, ami megmozdítja legbelül. A társas kapcsolatok szempontjából is fontos tehát megőriznünk az önálló gondolatokat, az ambíciókat, a célok elérésére való törekvést.

Sorsszerűnek találom, hogy éppen a Szilánk megjelenése előtt ismerkedtem meg ezzel az alkotással. A saját regényem nem disztópia. Nők életútját mutatja be három különböző történelmi korban. Csupán fikció, mégis érzékelteti, kellő bátorsággal mire lehetünk képesek. Nem szükségszerű benne ragadnunk egy számunkra méltatlan, kellemetlen, rossz szituációban, nehogy megbélyegezzenek, vagy, hogy valaki látszólag mellettünk legyen. Jogunk van megdolgozni a sikereinkért, megmutatni, kik vagyunk, mit képviselünk, és élvezni, amit mi magunk teremtünk meg.

A világ még mindig abban a tévképzetben toporog, hogy nekünk minden esetben kevesebbel kell beérnünk. Be kéne végre látnia az emberiségnek, hogy profitálhat és javára fordíthatja, ha engedi kibontakozni a nők elméjében rejlő lehetőségeket.

Kedveled a motiváló könyveket? A történelmi ihletésű vagy a mágikus hangulatú regényeket? A Szilánkban ezeket egyszerre megtalálod. 

20% kedvezménnyel előrendelhető a Líra, Libri, a Könyvmogul  és a Bookline webáruházaiból, a megjelenést követően azonnal dedikált példányok (még kedvezőbb áron) egy Google form segítségével.

Megjelenés: május 7.

148922246_810103906369283_4058472894301667798_n.png

 

vélemény olvasás könyv miegymás kortárs írás író magyar irodalom megjelenés előtt jó könyv szórakoztató irodalom 2021 új könyv mit olvassak Szilánk erős nők Krencz Nóra imádom a könyveket magyarszerző könyvmogul 1000 könyv olvastam elmondom könyves érzékelések mogul kiadó kortárs szerző Beszéljünk róla apokaliptikus disztópia

2021\03\09

Kilógni a megszokott sémákból

Interjú - Gregus Gábor

1_2.jpg

A „Milyen újdonságokat ad 2021 a könyves világnak” interjúsorozat következő részében egy hamarosan megjelenő újdonság szerzőjét kérdezem. Tavasszal érkezik Gregus Gábor: Megjelöltek című regénye, akit az új könyvéről, az általa alkotott szereplőkről, titokzatosságról, és természetesen a 2021-es évről kérdeztem.

Hamarosan itt a Megjelöltek. Mondhatjuk, hogy jól indul az év első fele. És hogyan fog folytatódni? Mik a teveid a könyvvel? Reméljük néhány hónapon belül visszatérhet az élet a régi kerékvágásba. Amikor ez megtörténik, tervezed, hogy a Könyvhét vagy az őszre tervezett Könyvfesztivál keretében mutatod be az olvasóidnak a legújabb művedet?

Persze, izgalmasan hangzik, főleg, hogy ilyesmiben még nem volt részem. Azt hiszem, fontos része az írói létnek az olvasókkal, vagy a leendő olvasókkal való találkozás, akiktől hasznos visszajelzéseket kaphatunk. Leszámítva a közvetlen környezetemet, én eddig szinte csak írásos véleményeket olvastam a könyveimről, amik persze részletesek tudnak lenni, mégis sok minden kimaradhat ilyenkor, ami egy beszélgetés során eszébe juthat az embernek. Nem is szólva arról, hogy akár még jó barátságok is születhetnek ezen események során.

Beszéljünk most kicsit az új könyvedről. Bevallom, én már a megjelenés előtt olvastam a történetet, aminek a lehetőségét ez úton is nagyon köszönöm a Mogul Kiadónak! Nagyon érdekesnek találtam, és számos kérdést hozott bennem a felszínre. Nézzük például elsőként az idő és a hely kérdéskörét, ami biztosan sokaknak feltűnik majd. Hiszen nem derül ki pontosan hol játszódik a történet, és az sem, hogy mikor. Egyfajta feszültségkeltésnek szántad a helyszín és a dátum szándékos titkolását?

Így van, ez szándékos. A történet tulajdonképpen egy kiragadott hét egy véget érni nem látszó, önmagába visszatérő cselekménysorozatból. Azonban – mint az később kiderül – ez mégiscsak egy fontos hét lesz, hisz a főszereplőnek esélye nyílik rá, hogy kitörjön egy ősi, misztikus alapokon nyugvó körből. A frusztráló időtlenség érzetét erősíti, hogy pontosan nem tudjuk meg, hol járunk és mikor, bár ezekre némi fény derül, ahogy zajlanak az események.

A nevek sem árulnak el sok mindent, hiszen Szikra, Fullánk, Pöröly, és hasonló elnevezéseket kaptak a szereplőid. Ez, a dátummal és az idővel együtt ködösen vannak jelen. Az is felmerült bennem, vajon van-e a neveknek plusz tartalma, ami az egyszeri olvasó számára nem derül ki?

Becenevekről van szó, ami sok-sok idő alatt ragadt rá a szereplőkre. Egy titkos társaságban – ahol ráadásul napi szinten tűnhet el bárki az ismeretlenben – úgy célszerű, hogy a tagok nem ismerik egymás valódi nevét. Abszurdnak tűnhet, de lehet, hogy már ők maguk sem tudnák megmondani a sajátjukat. A hétköznapi életükben úgy váltogatják a személyazonosságokat, ahogy ezt pillanatnyi helyzetük megkívánja, és ezt nem is lehetne követni. A „régi” Megjelöltek azonban már oly régóta vannak jelen, hogy akaratlanul is rájuk ragad valami jellemző titulus. „Szikra” fiatalos és gyors, „Pöröly” lomha és robosztus, a halálos „Fullánk” nevét fegyvere ihlette, és így tovább. Azt hiszem, ez jól illik a sztoriba. Akiknek eddig alkalma volt olvasni a művet, azoknak tetszett a megvalósítás.

Mindez azt szolgálja, hogy érezhető legyen, itt nem a konkrét részletek a fontosak, hanem a jelenség, amiben a Megjelöltek vannak, és amit próbálnak megoldani a maguk módján. Egy olyan regényről beszélünk, ami vállaltan kilóg a megszokott sémákból, és nem magyaráz meg mindent, hisz maguk a karakterek sem tudnak mindent, mi pedig az ő gondolataikat, érzéseiket olvasva látjuk a bonyolódó szálakat.

2_4.jpg

Azt már tudjuk, mennyi mindent bízol az olvasó képzeletére, ugyanakkor adott szereplők háttérsztorijában egyértelműen felbukkan magyar történelmi szál. Ennyi titokzatosság után miért csempésztél mégis egy adag jól beazonosítható hazai vonást a történetbe?

Ahogy zajlanak az események, egyre több apróság derül ki, így az is, hogy a meghatározó karakterek honnan jönnek, és egyes változások hogyan hatottak az életükre. Ez ad egy plusz ízt, ami szerintem közelebb hozza őket a hazai olvasókhoz, és színesebbé teszi őket.

Három könyv azért már kikerült a kezed közül, bár azok évekkel ezelőtt jelentek meg. Mennyivel fűznek másabb érzések a Megjelöltekhez, mint az Elmezavar trilógiádhoz? Vagy mennyivel voltál te íróként más ennyi év elteltével?

Az Elmezavar könyvek egy nagyszabású, komplex trilógiát alkottak, míg a Megjelöltek egy kisebb lélegzetvételű, kevésbé dinamikus mű. Szerettem volna egy más stílusú, nem annyira mesés, a valósághoz közelebb álló történetet írni, ami jobban fókuszál a szereplők gondolataira és lelkivilágára, amellett, hogy a misztikum és az akciódúsabb részek is megmaradnak. Tudatosan más jellegű írás, ami nem olyan színes és nem olyan sűrű szövésű, mint a korábbiak. A végeredményt látva, szerintem még az sem biztos, hogy az eddigi regények olvasói felismernék, hogy ezt is én írtam.

Tervezel valamit az Elmezavar trilógiáddal a jövőben? Esetleg megújulva, felfrissítve, új köntösben láthat majd napvilágot?

Ez nekem is eszembe jutott, és mivel igen népszerű volt, megérdemelné a frissítést. Tervek az új borítókra például már vannak, de a többi nem kis munkával járna, így nagyon meg kell gondolni, hol, mikor és hogyan tehető ez meg.

Egy korábbi interjúban azt mondtad, nagyon szeretnél évente új könyvvel megjelenni. A Megjelöltek megjelenése eredetileg 2020-ra volt időzítve, de – ha jól sejtem, ehhez nagyban hozzájárultak a 2020-as viszonyok – végül ez idén tavasszal történik majd meg. Ettől függetlenül tervezed, hogy idén még újdonsággal jelensz meg?

Nagyjából a felénél járok egy újabb regénynek, ami teljesen más hangulatú lesz, kicsit visszatérés a korábbi kötetek „elszálltabb” világához. Jó lenne idén befejezni – ez leginkább attól függ, mennyire tudok a munka mellett koncentrálni. Egyelőre aránylag sikerül.

A megjelenéshez ez úton is gratulálok, az interjút pedig nagyon szépen köszönöm! Remélem, hogy hamarosan újabb interjú keretében faggathatlak, talán egy friss megjelenés kapcsán.

A Megjelöltek előrendelhető a Könyvmogul.hu webáruházban, Gregus Gáborról többet az írói oldalán tudhattok meg.

Az interjút készítette: Nyíri Abigél

interjú könyv kortárs fantasy író magyar irodalom megjelenés előtt interjúk szórakoztató irodalom magyarszerző könyvmogul mogul kiadó kortárs szerző Gregus Gábor Megjelöltek

2021\03\08

Heti könyvajánlónk - 10. hét

Szemezgettünk a shop.konyvmogul.hu webáruházból

Könyvajánlónk a 10. hétre

1_3.pngKatie Drift: A képzelet nyolc bugyra

Nyolc novella, ugyanennyi különálló történet. Minden bugyor mást rejt. Olyan érzelmeket, amikre vágyunk, vagy amitől borsózik a hátunk. Félelem, szenvedély, barátság, szerelem, krimi, sci-fi, irónia, humor. Kérdések és válaszok.  Mindegyikben ott lehetsz, mindegyiket átérezheted, akár még azonosulhatsz is vele. Járd velem végig a bugyrokat, merülj egy nyolc különböző világban.

A Világnak sokféle arca van. Nyolc novella, különböző, sokszínű történetek, változatos témákban. Egy a tökéletes nő életébe enged bepillantást. Egy az Élet egyik nagy kérdését kutatja. Egy a szív kifürkészhetetlen útjait járja be. Egy a szerelem érzésének ösvényén vezet. Egy a misztika világába repít. Egy a férfi-nő barátságot mutatja be. A másik régvolt bűntény nyomába ered. Míg az utolsó idegen bolygóra kalauzol.

Misztikum, krimi, sci-fi, szerelem és érzelmek.

Izgalmas, meghökkentő, szókimondó, szentimentális hangvételű novellák. Rövidebb-hosszabb mesék a reggeli kávéhoz vagy éppen egy hosszú nap levezetéséhez, a szerző saját illusztrációival.

Leda D'Rasi: Kezdetek és sorsdöntő évek

2_3.pngA Boszorkánydinasztia sorozat előzménytörténete visszaröpít oda, ahol minden elkezdődött, és az olvasót letűnt korok, rég volt helyszínek során átvezetve lebbenti fel a fátylat a boszorkányok két alapítójának titkairól, gyenge pontjairól. Ez a könyv mutatja meg a boszorkányok sérülékeny, emberibb oldalát.

A boszorkányok köztünk élnek, ezt tudjuk jól. Van azonban számos kérdés, ami megválaszolásra vár. Pontosan mióta vannak jelen a történelemben? Hogyan alakult meg a Dinasztia? Miért döntöttek úgy az Égiek, hogy különleges erőt adnak halandóként született asszonyok kezébe? És ha már itt tartunk: egyáltalán kik azok az Égiek?

A Boszorkánydinasztia előzménytörténete ezekre a kérdésekre ad választ, régmúlt korok és híres történelmi helyszínek során át kalauzolva az olvasót.  Végigéljük a boszorkányok kalandjait, mintha mi magunk is közéjük tartoznánk. Megismerjük Unát, az elsőszülött boszorkányt, akit vezérsége nehéz helyzetek elé állít.

Az is kiderül, hogy a sokak által kedvelt, szabad szájú holdboszorka, Luna, kitől örökölte habókos természetét, és mióta nagy hódolója az „erősebb” nemnek. Nem mindennapi barátság az övék, melyet istenek kötöttek sok ezer évvel ezelőtt, és az idők viharát kiállva szilárdan tart is, mind a mai napig.

De vajon hogyan kezdődött? Íme a válasz!

A Boszorkánydinasztia sorozat írónője fellebbenti a fátylat a régmúltról, és elvezeti olvasóit a boszorkányok történelmének fényesebb, és olykor sötétebb korszakába… oda, ahol minden elkezdődött…

3_2.pngL.J. Wesley: Hetedhét birodalom

Mi van a Happy End után? Vajon tényleg boldogan élnek amíg meg nem halnak?
Most kiderül!
Íme egy könyv, ami pontosan ott kezdődik, ahol a mesék véget értek.

És boldogan éltek, amíg meg nem haltak. A mesék mindig így érnek véget, de a happy end csak addig tart, amíg a függöny össze nem zárul. Ideje megtudni, mi történt Hófehérkével a boldogító igen után. Beleszerethetett a hercegbe első látásra, vagy csak a hála vezérelte? Mi történt a saját országával? És persze, mi van a többi hercegnővel, akikkel egykor osztozott a mesekönyvek lapjain?
Íme egy könyv, ami pontosan ott kezdődik, ahol a mesék véget értek.
Egy komor, sötét történet, ami nem a szende kislányoknak íródott.

VIGYÁZAT! FELNŐTT TARTALOM!

Marysol K'Owes: A Chagall ügy4_2.png

Marysol K’Owes olvastat. Részletgazdag képi világával eléri, hogy filmként peregjenek az események minden olvasó előtt.

A négy barátnő nem mindennapi történetének első kötete a fiatalabb generációnak is tökéletes olvasmány.

Négy fiatal nő, kinek élete összefonódott, miközben életútjukat titokzatos halálesetek övezik. Amikor azt hinnénk, már mindent tudunk, jön egy újabb csavar, valamint rejtélyesnek tűnő személyek, akik valahogy kapcsolódnak a történésekhez. Lassan minden és mindenki gyanús, amikor bekövetkezik még egy haláleset, és bimbózásnak indul egy románc. 

A barátság vajon erősebb bárminél? Az igazság valóban legyőzi a szerelmet? És mi köze mindehhez egy kávézónak, és egy híres festménynek?

Minderre választ ad a lebilincselő Chagall-ügy históriája, az ezoterikus krimiírónő tollából.

5_2.png

Czikora Ildikó: Ha majd nem leszek... Üzenet a mennyországból

E kötet versei egy klinikai szakpszichológus gyászmunkájának egy szakaszát ölelik fel. Egy életutat versekben megírni nem egyszerű feladat úgy, hogy komplex legyen, s mégsem unalmas...

E versek egy anya elvesztéséről, a szerző gyászának fájdalmas egyéni hangvételű verseitől az édesanya különböző életszakaszainak – kedves helyeinek, személyeinek, családtagjainak – emléket állító versekig egy hét évtizedes életutat jelenítenek meg.

Újító, és egyedi az a mód, ahogyan a gyászmunka a versekben megmutatkozik. Egy új megközelítésmód azok számára, akik verssorokban képesek a veszteség fájdalmát tudatos pszichológiai eszközként alkalmazni.

A versek egyedi hangvételűek, a bennük megjelenő mély fájdalom egy szeretett családtag elvesztése okán előálló trauma mély átélését, megdolgozását mutatják meg.

A versek a családról, a szeretet erejéről, a születésről, a halálról, a barátságról, a szerelemről, a természet és az állatok szeretetéről, az utazásról, az iskolákról, s a gyermeknevelésről egyaránt szólnak.

6_2.png

Emilly Palton: Néma bűnök

Nehéz lehet az élet egy olyan családban, ahol az ember fiúnak készült, de lánynak születik. Az anyai szeretet, mint olyan, csak egy eltorzult, hideg formában létezik, ha egyáltalán van, míg az apa nem riad vissza a gyermek bántalmazásától sem. A családon belüli erőszak nagyon is valós, erre pedig E. Palton önéletrajzi regénye a Néma bűnök egy kiváló bizonyíték.

Egyszer már mondtam, hogy szeretlek. Ha valami változik, szólok” – mondta az öreg székely a feleségének. Nos, hasonlóan konzervatív családba született hősnőnk, akinek a régimódi családmodellben kell helytállnia egy modern világban.

Képzeljük el a szigorú, kemény apát, akit a nyak, azaz a manipulatív anya irányít, három gyerekkel a háta mögött. Mindezt tetézi a tény, hogy két lány után egy fiút vártak a szülőszobában, de ehelyett az írónő irónikus személye látta meg a napfényt. Szóval ha mindezt elképzeltük, akkor lássuk, mi várható: pár pofon fájdalommal leöntve, és köretként némi cinizmussal tálalva – ez utóbbi teszi a könyvet könnyen emészthetővé még akkor is, ha ebben az első részben pár kisebb-nagyobb tragédia is megjelenik.

Emilly nyíltan kegyetlen, ám mégis torz iróniája görbe tükröt tart a „klasszikus”, már-már tanyasi családmodellnek. Megtudjuk, hogyan lehet túlélni egy ilyen gyermekkort a születéstől az első szerelemig.

7_2.pngMarie M.: Hancúrcica társat talál - Amikor a nő még facér

Vajon létezik netes társkeresős szerelem? Boldog párkapcsolat alakulhat ki az interneten indult ismerkedésből? Mi a hazugság? Mi az igazság? Marie M. naplójából fény derülhet rá...

Nem mindennapi könyvet tart kezében az olvasó: a kronologikus blogbejegyzésekből összeállított kötet a női lélek mélységeibe kalauzol.

Szerzőnk, a bloggerinából íróvá avanzsált MARIE M. megosztja velünk kétségeit, gondolatait, érzelmeit, benyomásait. Intim részletekben bővelkedő írása lerántja a leplet az online társ- és partnerkeresés zavarba ejtő miliőjéről is, miközben hősnőnk egyik férfi ágyától a másikig sodródik. Hogyan éli meg mindezt belülről? Vajon megtalálja-e a nagy Őt (ez-e a célja egyáltalán)? És önmagát? Vezet-e valahová a „teremtés koronái" közötti, féktelennek tűnő szexuális kalandozás?

E-könyvben is.

 

 További könyvérdekességeket is találhattok a shop.konyvmogul.hu oldalán

olvasás könyv kortárs könyvajánló író szórakoztató irodalom mit olvassak magyarszerző könyvmogul kortárs szerző Beszéljünk róla

2021\03\03

Krúdy Gyula: A nő varázsa - Könyvajánló

Lajos Luca tollából

A könyv, amiről az alábbiakban írni fogok, különleges mű. Egyfajta Krúdy Gyula „esszencia”. Novellák, szemelvények az író regényeiből. Ami közös bennük: központi figurájuk a NŐ, ahogy a 20. század elejének legnagyobb prózai lírikusa látta őket.

ll_a_no_varazsa.jpg

Krúdyról tudnunk kell, hogy – hiába vélekednek úgy sokan – nem volt „nőfaló bonviván”. Mélységesen tisztelte a szebbik nemet, erre nincs is meggyőzőbb bizonyíték, mint egyik alapműve, a Szindbád antológia.

E könyv novellái, regény-szemelvényei szintén ezt teszik nyilvánvalóvá az értő olvasó számára: az életet nagykanállal habzsoló, éjszakázó irodalom-óriás a szíve legmélyén, szinte vallásos hódolattal ír a nőkhöz való viszonyáról. Első szerelmeiről, megélt, meg nem élt boldogságokról, meghitt pillanatokról, bánatról, bűntudatról, hetyke, aztán később annál inkább megbánt visszautasításokról…

Azt azonban tudnunk kell, amikor kezünkbe vesszük a kötetet, hogy Krúdyt olvasni nem könnyű. Ne várjunk „sztorit”, fordulatokat. Az író ráérősen mesél, hangulatok, impressziók, életérzések zenélnek a lapokon.

Igen, Krúdy prózája szinte „líra”. Ezért is javaslom az olvasását úgy, mintha verset olvasnánk. Hogy is mondta Márai a Halotti beszédben? „…Krúdy hárfája zengi át az ausztrál éjszakát”.

Szebben nem is lehetne az író művészetét összefoglalni: a sorok, mintha zenélnének egy akusztikus gitáron, pillanatok, érzelmek csendülnek, a nyitott olvasó szinte hasonló élményt él át, mint egy szimfónia meghallgatásánál.

Hogy kinek ajánlom a „Nő varázsa” c. kötetet?

Elsősorban azoknak, akik szeretik az olyan könyveket, amelyeket bárhol ütünk fel, és csak pár sort olvasunk is, elkap minket a hangulata.

Továbbá azoknak, akik érzik például e Krúdy mondat mély zeneiségét: „Vajon miért szeretik a nők annyira a tengert…?”

És persze azoknak is, akik még nem találkoztak Krúdy Gyula művészetével, de nyitottak a prózai költőiségre, és szívesen elmerülnének az író rendkívül összetett, de ugyanakkor szinte „tündérszerűen áttetsző”, gyönyörű világában.

A könyvet beszerezhetitek a shop.konyvmogul.hu webáruházban.

Írta: Lajos Luca

olvasás könyv válogatás könyvajánló szépirodalom könyvmoly magyar irodalom olvastam elmondom Beszéljünk róla

2021\03\02

Könyvelvonó blog interjúja Czikora Ildikóval

A szerzővel NiKy beszélgetett tavaly megjelent "Ha majd nem leszek..." című kötetéről

Czikora Ildikó (MOGUL Kiadó) költő, íróval beszélgetett a Könyvelvonó bloggere - NiKy -, hogy többet megtudhasson a Ha majd nem leszek... Üzenet a mennyországból című kötetéről, keletkezésének hátteréről, valamint az édesanyjának állított méltó emlékről.

recenzio_czikora_ildiko_ha_majd_nem_leszek_2.png

A beszélgetésből sok egyéb mellett az is kiderül, hogy a versbe foglalt visszaemlékezések mekkora segítséget nyújtottak a szerzőnek mély gyászában, ami arra ösztönözte, hogy publikálja a megszületett prózai részekkel kiegészített kötet, hogy általuk mások számára támogatást nyújthasson és együttérzését is kifejezhesse.  

Itt olvasható a teljes interjú: könyvelvonó

Ugyanitt megismerhetitek NiKy véleményét is a könyvről: könyvelvonó

interjú könyv interjúk interjuk magyarszerző mogul kiadó kortárs szerző Beszéljünk róla

süti beállítások módosítása