DUGONICS ANDRÁS IRODALMI DÍJ

Ahol az olvasók jelöltek, és döntenek a díjak odaítéléséről

Idén először kerül kiosztásra a Dugonics András Irodalmi Díj, ahol a fő hangsúly a MAGYAR SZERZŐKre és szórakoztató irodalom zsánereire helyeződött. Itt nincs politika, nincs eladási darabszám, csak az olvasó tetszésnyilvánítások.
73013114_2308691159461276_2314152675714793472_n.jpg

2020. október 5-ig lehet a kategóriák jelölti listájára szavazni, melyet mindenki a facebook esemény hírfalán ér el. Érdemes végig görgetni a kategóriák listáit és voksolni, akár közvetlenül a facebook szavazati listáin, vagy a kategóriákhoz társított google formokon.

Az olvasók jelölhettek az év első felében - 18 kategóriában -  hazai, és ugyanennyi külföldi szerzőt is. A listák egyeztetése, letisztázása megtörtént. Egy szerző egy kategóriában indulhatot, így láttuk biztosítottnak, hogy minél többen láthatóak legyenek és elismerésben részesülhessenek - nyilatkozta a díj megálmodója, M. Baranyai Anikó. - Az előzetes szakmai bizottsági szemle során azért találkoztunk meglepetésekkel. Volt gond a műfaji besorolásokkal, és egyértelmű volt, hol van olvasói rajongás. Volt, aki ugyanazt a szerzőt - esetünkben egy költőt, aki prózában egyáltalán nincs jelen - minden kategóriába beírt. Szóval volt dolgunk, és még lesz is. Kíváncsian várjuk, hogy kiderüljön kik lesznek az első díjazottak.  

Dugonics András méltatlanul ismeretlen sokak számára, miközben az ő nevéhez fűzhető az első magyar nyelvű regény - Etelka címmel -, mely első kiadása 1788-ban jelent meg. Ha valaki szeretne többet megtudni róla, akkor itt megteheti, a könyvet pedig itt olvashatja el.

Az eddigi szerzői és olvasói visszajelzések alapján elmondható, hogy örömmel fogadták ezt a kezdeményezést, és mindenki izgatottan várja a díjazottak listáját.

A szavazatok összesítése (felterjesztések + facebook szavazás + google form szavazás + szakmai bizottság) október 5-ét követően fog lezajlani. Ami látva az eddig beérkezett szavazatok számosságát, tartogathat megleleptéseket. 

Az eredményhirdetés, díjazás 2020. október 18-án, a MAGYAR REGÉNYÍRÁS NAPJÁN lesz, az emelkedő COVID-os esetszámok miatt virtuálisan, amit remélhetően jövőre egy személyes díjátadó formájában a szervezők pótolni tudnak majd.

Update: A SZAVAZÁS LEZÁRULT - 2020.10.05-én 18 h-kor. Eredményhírdetés: 2020.10.18-án.

Bízunk abban, hogy ez a díj méltó elismerést hoz az eddig mellőzőtt szórakoztató irodalom kategóriában alkotó szerzők számára. 

Írta: Petrovics Anna