Krúdy Gyula: A nő varázsa - Könyvajánló

Lajos Luca tollából

A könyv, amiről az alábbiakban írni fogok, különleges mű. Egyfajta Krúdy Gyula „esszencia”. Novellák, szemelvények az író regényeiből. Ami közös bennük: központi figurájuk a NŐ, ahogy a 20. század elejének legnagyobb prózai lírikusa látta őket.

ll_a_no_varazsa.jpg

Krúdyról tudnunk kell, hogy – hiába vélekednek úgy sokan – nem volt „nőfaló bonviván”. Mélységesen tisztelte a szebbik nemet, erre nincs is meggyőzőbb bizonyíték, mint egyik alapműve, a Szindbád antológia.

E könyv novellái, regény-szemelvényei szintén ezt teszik nyilvánvalóvá az értő olvasó számára: az életet nagykanállal habzsoló, éjszakázó irodalom-óriás a szíve legmélyén, szinte vallásos hódolattal ír a nőkhöz való viszonyáról. Első szerelmeiről, megélt, meg nem élt boldogságokról, meghitt pillanatokról, bánatról, bűntudatról, hetyke, aztán később annál inkább megbánt visszautasításokról…

Azt azonban tudnunk kell, amikor kezünkbe vesszük a kötetet, hogy Krúdyt olvasni nem könnyű. Ne várjunk „sztorit”, fordulatokat. Az író ráérősen mesél, hangulatok, impressziók, életérzések zenélnek a lapokon.

Igen, Krúdy prózája szinte „líra”. Ezért is javaslom az olvasását úgy, mintha verset olvasnánk. Hogy is mondta Márai a Halotti beszédben? „…Krúdy hárfája zengi át az ausztrál éjszakát”.

Szebben nem is lehetne az író művészetét összefoglalni: a sorok, mintha zenélnének egy akusztikus gitáron, pillanatok, érzelmek csendülnek, a nyitott olvasó szinte hasonló élményt él át, mint egy szimfónia meghallgatásánál.

Hogy kinek ajánlom a „Nő varázsa” c. kötetet?

Elsősorban azoknak, akik szeretik az olyan könyveket, amelyeket bárhol ütünk fel, és csak pár sort olvasunk is, elkap minket a hangulata.

Továbbá azoknak, akik érzik például e Krúdy mondat mély zeneiségét: „Vajon miért szeretik a nők annyira a tengert…?”

És persze azoknak is, akik még nem találkoztak Krúdy Gyula művészetével, de nyitottak a prózai költőiségre, és szívesen elmerülnének az író rendkívül összetett, de ugyanakkor szinte „tündérszerűen áttetsző”, gyönyörű világában.

A könyvet beszerezhetitek a shop.konyvmogul.hu webáruházban.

Írta: Lajos Luca